ABC Melbourne Office

Summary

  • Architect: Cox Architecture
  • Builder: Probuild
  • Photgrapher: Peter Clarke

About the project

The ABC project in Melbourne’s Southbank precinct represents a bold union of the national broadcaster’s multiple aims and responsibilities. With its bold style, internal and external openness and highly innovative use of technology, the ABC’s Victorian headquarters embodies socially responsible design.

The building is located near several of the state’s most prestigious institutions, with the structure functioning as the epicentre of the broadcaster’s position within the city’s rich cultural fabric.

As Southbank has blossomed into Melbourne’s renowned technological and cultural hub, this landmark building’s interior and exterior design reflects everything that should be expected within a leading branch of this treasured Australian cultural institution. The striking Capral curtain wall façade, along with the various Capral internal window and door systems, admirably complements the double-glazed units housed within.

This four-storey building’s scale is vast, with a 32,000m2 floor area uniting over 600 ABC staff into a thriving central facility. Housing a range of TV studios, radio recording, offices and meeting facilities, this cavernous building’s futuristic Capral window and door systems play key roles in facilitating its complex, deeply interconnected workflows.

The innovative structure excels at the task of housing several of the ABC’s major divisions, meeting the primary challenge of facilitating open communication between the various parties. This mission demanded a window system that included significant natural light admission, while simultaneously remaining true to the broadcaster’s position as a national exemplar on environmental issues.

As well as responding to the organisation’s cultural imperatives, the Melbourne ABC offices also embody environmental sustainability. The energy-efficient Capral AGS brand of window and door suites support the building’s environmental approach – including the weather-responsive façade, which manages the building’s solar heat gain through high-performance glazing systems and external shading. Forming the backbone of this dynamic system, the Capral window suites help realise incredible efficiency gains.

One of the ABC project’s shining lights is the Capral AGS 419 Series Flushline, a contemporary minimalist framing system offering a modern external appearance. This technology’s advantages extend far beyond aesthetics, including its peerless workability with an environmentally sound approach.

The central design theme of transparency is perfectly suited to the Capral curtain wall, window and door systems throughout. The building, which designer Cox Architecture characterise as fostering a ‘dynamic, integrated and visually transparent environment which promotes interaction across program teams’, also invites ‘greater public interest and participation’.

This sense of openness across and between disparate spaces represents the perfect platform for Capral’s hinged door suite used throughout the building’s complex structure, accurately reflecting this modern cultural facility’s demanding technical, acoustic and environmental specifications.

Gallery

The Latest Projects